20 jan
  • By arnoenina

20 jan 2020: Ziekenhuizen (voorlopig) open

Zoals je misschien weet, werkt UMN in Nepal op basis van 5-jarige overeenkomsten met de overheid. In die overeenkomsten worden de kaders van het werk vastgelegd waarvoor we toestemming hebben. Die overeenkomsten lopen in 2020 allemaal af, en moeten vernieuwd worden. Dat gaat helaas vaak niet zonder slag of stoot.

De overeenkomst voor onze 2 ziekenhuizen is de eerste die afloopt: in januari. In december was er nog weinig beweging in vernieuwing, waardoor een scenario dat de deuren (tijdelijk) dicht zouden moeten steeds dichterbij kwam. Wat een ramp zou zijn voor de mensen in de gebieden waar deze ziekenhuizen staan. Mensen die ook niet zomaar kunnen uitwijken naar een ander ziekenhuis. Ik (Arno) heb met eigen ogen gezien dat mensen soms al dagenlang moeten lopen (met zieke familieleden op een geknutselde draagbaar, of op de rug) om ons missieziekenhuis te bereiken.

Big business

De 3 bedden van de kraamkamer van het UMN-ziekenhuis in Okhaldhunga, in oost-Nepal. Afgelopen jaar werden hier 1243(!) vrouwen geholpen bij hun bevalling.

Dat verlenging moeizaam gaat komt mede omdat de overheid strenger is geworden op ziekenhuizen. Niet zonder reden: ziekenhuizen in Nepal zijn ‘big business’ geworden, en kwaliteit en toezicht laat vaak veel te wensen over. Een nieuwe eis is ook dat ziekenhuizen gerund moeten worden door een Nepalese organisatie. En al is UMN helemaal geworteld in Nepal, wij zijn een Internationale NGO vanwege onze funding die uit de hele wereld komt.

Dus om aan deze nieuwe eis te voldoen lijkt het erop dat we een nieuwe organisatie moeten gaan opstarten die het bestuur van de ziekenhuizen runt. Dat is niet van de ene op de andere dag gedaan.

Wachten op je beurt bij het ziekenhuis in Tansen. Voorlopig gewoon open!

Verlenging

Deze week kwam in elk geval het goede nieuws dat onze huidige overeenkomst met 6 maanden is verlengd. Dat betekent dat de deuren open kunnen blijven, en de visa voor het buitenlandse deel van de medische staf verlengd kunnen worden. Voorlopig goed nieuws, tegelijk bidden en werken voor de langere termijn!

 


Filmpje: Arno bezoekt Okhaldhunga Community Hospital.
Video: Arno visits Okhaldhunga Community Hospital.