19 aug
  • By arnoenina

19 aug 2020: Terug in lockdown

De straten zijn weer leeg en stil, de rolluiken voor de winkeltjes.

Het zat er al aan te komen. De eerste lockdown was vorige maand eindelijk verlicht vanwege grote maatschappelijke druk: onlusten, mensen waren er klaar mee, het was niet meer te handhaven. De besmettingscijfers vlogen intussen omhoog. Zoveel dat er nu dan toch weer lockdown is afgekondigd vanaf vandaag, al gebruikt de overheid nu een ander woord.

Angst

Er is een verschil met de eerste lockdown: veel mensen zijn nu wél bang en bezorgd. De eerste lockdown was meer preventief: er waren nog nauwelijks COVID-19 besmettingen. Veel mensen hadden geen idee, en het is niet hee Nepalees om je zorgen te maken over iets dat misschien ooit komt.

Dat is nu anders: de ziekenhuizen zijn vol, we horen om ons heen van mensen die ziek zijn. Guneshwari, onze huisbazin en onderbuurvrouw, ziet er gespannen uit en is bang. Ik was gistermiddag nog even ‘beneden’ (meer in de stad) en ik zag dat het heel druk was (nog even hamsteren…), maar ook dat veel mensen nu opeens wél mondkapjes dragen.

Binnen

Dus we zitten weer binnen.

We horen dat de politie op sommige plekken hard optreedt. In sommige wijken mag je tussen 5 en 7 ’s ochtends (!) boodschappen doen. Bij ons lijkt dat gelukkig iets flexibeler. Dat is het voordeel dat we iets buiten wonen: het is allemaal wat minder streng. Al hoop je natuurlijk niet dat de risico’s dan ook toenemen.

Ina kreeg een ‘lockdown overlevingspakketje’ van een vriendin. Lief!

Dat is so wie so altijd wat vaag: wat mag er wel, wat mag er niet, en wanneer. Hier geen Mark Rutte die in een persconferentie aan het land uitlegt wat de regels worden, en waarom. Hier moet je het hebben van de ‘tamtam’ en van berichten in de krant die soms wel soms niet kloppen.

Eerlijk gezegd, het wordt er niet makkelijker op. Vaak heb je in moeilijke situaties wel een lichtpuntje, iets waar je naar uitkijkt, zoals een uitje of een vakantie. Maar ook onze plannen voor de kerstvakantie staan steeds meer op losse schroeven. Onze visa zijn allang verlopen, alle ambtenaren zitten ook thuis. Voorlopig kunnen we geen kant op. Locked down…