15 jun
  • By arnoenina

15 jun 2020: HELP JE MEE? Noodhulp voor 28 families

“Wie niet werkt, zal ook niet eten.” Dat spreekwoord is meer dan ooit realiteit voor heel veel Nepalezen. Sinds de lockdown van kracht ging op 24 maart hebben veel mensen geen inkomen. Geen reserves. Geen rijst op hun bord.

Veel Nepalezen hebben geen vast inkomen.

Een flink deel van de bevolking verbouwt voedsel en/of houdt dieren. Zoals om ons heen: heel wat buren (zoals onze huisbaas) hebben een stukje grond waar ze eten verbouwen, waardoor ze nauwelijks naar de winkel hoeven. Voor hen is de lockdown lastig, maar niet direct levensbedreigend.

Buurtjes aan het werk op het veld naast ons huis.

Nul inkomen

Dat geldt niet voor veel anderen. Met name mensen in de steden, en mensen zonder grond (vaak mensen van ‘lagere’ status en komaf) hebben geen werk en geen inkomen. Die verhuren zich normaalgesproken als dagloners, of hebben een klein handeltje op straat, of een winkeltje waarmee ze een paar roepies verdienen. Daarmee (over)leven ze van dag tot dag.

Sinds de lockdown van kracht ging (ruim 11 weken geleden) is dat inkomen weg. Er is geen werk als sjouwer, bouwvakker, naaister, taxichauffeur of klusjesman. Handel op straat ligt stil, de meeste shopjes zijn dicht. En er is niet zoiets als een verzekering of een uitkering van de overheid. Huishuur en schoolgeld gaat wel gewoon door. Veel mensen weten niet hoe ze hun famlie nog moeten onderhouden. Helemaal nu ook alle Nepalezen in het buitenland (verantwoordelijk voor 25% van het BNP) zonder werk zijn en geen geld kunnen sturen.

Deel je rijst

Steeds meer families komen daarom in grote problemen, en hebben nog nauwelijks te eten. Een bevriende taxichauffeur redt het nog net, andere vrienden delen hun zak rijst met de buren. Natuurlijk helpen we als we iets horen (wij hebben overvloed…), maar er zijn veel families die het zwaar hebben.

Nu is het voor ons ook niet zo makkelijk om precies te weten wie hulp nodig heeft. Je gaat ook niet zomaar de buren bijlangs of ze nog wel te eten hebben. Voor Nepalezen is dat iets makkelijker peilen, dus vragen we via-via, zoals aan de pastor die achter ons woont.

28 Families

Een goede Nepalese vriend van ons heeft een lijst gemaakt met 28 families (totaal 197 mensen) die in acute nood zitten, hier in de buurt en op andere plekken. Het plan is om die families een voedselpakket geven voor een maand, hopelijk is de situatie dan weer zover versoepeld dat er weer wat inkomen verdiend kan worden.

Voedselpakket

Zo’n pakket kost € 26. Daarmee krijgt een gemiddeld huishouden van 7 personen rijst, chiura (platgeslagen rijst), linzen, olie en zout om een maand lang eenvoudig dagelijks eten mee te koken. Plus zeep en hand sanitizer voor extra hygiëne, want als je geen geld voor eten hebt is dat er ook niet. En met de snel stijgende besmettingscijfers is ziek worden het laatste wat je wilt als je al ondervoed bent.

Doe je mee?

Doe je mee, en help je ook een familie met een halve of hele maand lang eten?

Stuur ons even een berichtje, bijvoorbeeld via arnoenina@gmail.com.