11 jan
  • By arnoenina

11 jan: Wel visa, geen visa

Eerst het goede nieuws: onze medische collega’s mogen weer aan het werk! Ze hebben in elk geval voorlopige visa’s. Goed nieuws voor onze UMN ziekenhuizen, en vooral voor de patiënten die soms dagen onderweg zijn, omdat ze weten dat ze nooit afgewezen worden.

Dat betekent dat er weer volop geopereerd kan worden, COVID-patiënten weer verzorgd kunnen worden, en training van Nepalese collega’s weer kan worden hervat.

Gestremd

Het mindere nieuws is dat er nog geen schot zit in de rest, en de langere termijn. Onze overeenkomst met de overheid (die in november afliep) is nog niet verlengd. Er zijn veel aanvullende eisen, en onze werkwijze (waarvan we geloven dat die écht een verschil maakt in de aanpak van verschillende oorzaken van diepe en blijvende armoede) lijkt niet te stroken met wat de overheid graag ziet.

En wat ook niet helpt, is dat de politieke situatie in Nepal de afgelopen week snel is gecompliceerd. Met een pandemie die eigenlijk alle aandacht vraagt is een machtsstrijd op een kookpunt beland. Extra zorgelijk in een land dat nog maar een aantal jaar geleden uit een burgeroorlog kwam.

Ketting

Dus onze algemene overeenkomst lijkt nog niet in zicht op korte termijn. En zoals je misschien eerder hebt gelezen, onder die algemene overeenkomst worden dan projectovereenkomsten afgesproken, met daaronder de visa voor de buitenlandse collega’s zoals wij. Een soort ketting dus.

We hoopten over twee weken weer terug te vliegen naar Nepal, maar dat gaat niet lukken. Veel collega’s zijn intussen net als wij Nepal uit, of gaan binnenkort.

We blijven nog even op ons plekje in Overberg.

Onzeker

Dat is moeilijk en onzeker. We genieten van Nederland, van een prachtig plekje en van lekker eten, en van de familie en vrienden die we mondjesmaat kunnen zien. En we zijn nu extra blij met online onderwijs (scholen in Nepal zijn sinds maart dicht geweest), online werk gaat ook gewoon door. We vertrouwen dat God een weg heeft, maar op dit moment hebben we nog geen idee.

Huisvesting

Qua huisvesting hebben we nog heel eventjes tijd: waar we nu zijn kunnen we tot eind februari blijven. Mocht je een ideetje hebben vanaf maart horen we het graag!