07 jun
  • By arnoenina

07 jun: Op de grens

De COVID-19 besmettingen lopen snel op, maar de grootste humanitaire ramp in Nepal lijkt zich momenteel af te spelen langs de grens met India.

Op 3 juni schreven we onder andere over ons ziekenhuis in Tansen. Dit ziekenhuis ligt aan een belangrijke route vanuit India dieper Nepal in. Dit is één van de routes waarlangs ooit de grondleggers van UMN Nepal in kwamen om een kliniek te stichten in Tansen. Vandaag de dag is dit één van de routes waarlangs vele duizenden arbeidsmigranten proberen vanuit India terug te keren naar hun dorpen verderop in Nepal.

Ellende

Nepalese werkers bij de grens bij Dhangadi (foto: Nepali Times)

Die migranten bevinden zich vaak in erbarmelijke omstandigheden. Sinds de lockdown in India van kracht ging (half maart) hebben ze geen werk en dus geen inkomen meer. Vanuit plekken in heel India hebben ze dagen en soms weken gelopen naar de Nepalese grens. Waar ze eerst door Indianse grenstroepen in kampen worden verzameld, met volstrekt onvoldoende eten en sanitaire voorzieningen, en daarna aan de Nepalese kant opnieuw in quarantaine worden geplaatst. Sommigen proberen op eigen houtje (’s nachts) de grens over te steken.

En deze (tien)duizenden mensen worden allemaal op afstand gehouden, want ze kunnen zomaar het virus meenemen. Wat ook gebeurt, want veel nieuwe besmettingshaarden zijn langs de grens. Niemand die zich verantwoordelijk voelt voor deze mensen, die na alle onberingen moeten wachten in de zomerse hitte van het laagland bij de grens, met veel te veel mensen boven op elkaar, onvoldoende drinkwater, agressie en seksueel geweld.

Hulp

Er zijn verschillende initiatieven opgezet om deze migranten bij de grens te helpen, zowel in de kampen als onderweg.

UMN helpt (momenteel) niet direct, maar indirect zijn we in deze districten druk bezig met lokale partners om te inventariseren hoe we voor de langere termijn de bevolking kunnen helpen met duurzaam inkomen nu naar verwachting honderdduizenden migranten terugkeren naar hun dorpen.

 

Nieuwsartikel uit ‘The Himalayan Times’:

Returning migrants: Humanitarian catastrophe waiting to happen

Foto bovenaan: Nepalese migranten gestrand bij de Mahakali-rivier, op de Indiase grens (Al Jazeera)