06 mrt
  • By arnoenina

06 mar 2020: Voorbereiden voor virus

Een groot deel van de wereld is volop bezig met het coronavirus. Welke maatregelen moeten we nemen? Hoe verkleinen we de kans op besmetting?

Als buurland van China is Nepal kwetsbaar. Ook al claimen sommigen dat Nepal ‘coronavrij’ is, de eerste besmetting was er al op 13 januari, maar tot nu toe is een echte uitbraak uitgebleven. Tenminste, voor zover er data voorhanden is. In het grootste deel van het land is slechts beperkte medische zorg aanwezig, dus we hopen en bidden dat het virus Nepal grotendeels voorbijgaat.

Zeker in een dichtbevolkte stad als Kathmandu met vaak slechte hygiënische omstandigheden hoop je niet op een uitbraak. Ook gezien de niet altijd even goed georganiseerde zorg en toezicht. Vrijdag ontsnapte een patiënt door een open raam uit de quarantaine in een ziekenhuis in Kathmandu…

‘Wat als’

Of die hoop realistisch is? Vandaag hebben we als organisatie onze plannen klaargemaakt voor ‘als’. Wat doen we in welke situaties? Met geplande reizen, te verwachten gasten, zoals van kerken en donor-organisaties? We hebben criteria opgesteld voor wanneer ons kantoor dichtgaat en alle medewerkers thuis moeten blijven. En voor zover mogelijk vanaf huis kunnen werken. Dat is niet erg Nepalees (“werken doe je op kantoor”), maar nood breekt hopelijk de gewoonte.

Flexibel werken

Afgelopen jaren zijn we gaan werken met Office 365, ‘in the cloud’.

Gelukkig hebben we de afgelopen paar jaar veel gedaan om te zorgen dat we flexibeler kunnen werken. Met in ons achterhoofd geen corona, maar wel een mogelijke nieuwe aardbeving hebben we veel belangrijke functies (zoals e-mail, ons financiele systeem en data-opslag) in elk geval gedeeltelijk ‘in the cloud’ gebracht, en hebben veel collega’s inmiddels een laptop.

Met een mogelijke uitbraak van corona plukken we daar nu de vruchten van: de meeste collega’s met kantoorfuncties kunnen werken vanaf elke plek met een internetverbinding. Met een aantal extra maatregelen hopen we dat de meesten van ons kunnen ‘flexwerken’ als het nodig blijkt, zodat het werk zover mogelijk kan doorgaan.

Clusters

Onze teams in het veld maken hun eigen beslissingen op het moment dat er ontwikkelingen zijn. Die teams zijn vaak in meer geïsoleerde gebieden, dus hun omstandigheden kunnen heel anders zijn. Ze kunnen zelf het beste evalueren welke activiteiten en programma’s door kunnen gaan, en welke op pauze moeten.

Ziekenhuizen

Onze ziekenhuizen maken intussen ook hun plannen. Niet alleen voor de gezondheid van het personeel, maar ook op het moment dat ze besmette patiënten (en hun families) kunnen verwachten. En voorlichting is nu natuurlijk prioriteit, ook voor mensen die niet kunnen lezen.

Overheid

Controle op Tribuvan Airport in Kathmandu. (Foto: Spotlight Nepal)

De overheid heeft intussen ook een aantal maatregelen genomen. Voor een aantal landen zijn al visabeperkingen van kracht, en meer beperkingen lijken op komst. Nepalese arbeidsmigranten (1500 per dag!) krijgen momenteel geen toestemming om het land te verlaten.

Voor het toerisme lijkt er een nieuwe ramp in wording. Toerisme is één van de belangrijkste inkomstenbronnen in Nepal. Veel mensen hebben inkomen als gids of drager, werken in een hotel of restaurant, maken of verkopen soevenirs, zijn chauffeur of brengen voedsel en spullen op en neer in de bergen met ezels, yaks of met hun eigen spierkracht. Het hoogseizoen staat voor de deur, maar lijkt in gevaar, en daarmee het inkomen van heel veel mensen.

Holi day

Komende maandag is het ‘Holi’, het feest waarmee mensen elkaar met water en gekleurd poeder bekogelen. “Gooi niet met water om besmetting te voorkomen”, is de boodschap die de overheid heeft afgekondigd. Zou het helpen? We hopen het. En bidden.