03 jun
  • By arnoenina

03 jun 2020: Update UMN-ziekenhuizen

De afgelopen 2 weken is ook in Nepal het aantal (officiële) besmettingen van bijna nul naar een paar duizend gegaan. Ook in onze ziekenhuizen hebben we inmiddels de eerste COVID-19 gevallen ondergebracht in geisoleerde afdelingen die de afgelopen weken snel zijn ingericht.

Eerder schreven we al dat de UMN-ziekenhuizen vrijwel leeg waren: geen patiënten. De lockdown (en angst) houdt mensen thuis. Vanwege de lockdown is er geen vervoer. Zelfs ambulances (privé-bedrijfjes) weigeren vaak te rijden, uit angst voor besmetting. Of vragen schandalige bedragen.

Momenteel komen iets meer patiënten, soms na dagen lopen, strompelen of op een draagbaar, getild door familie of vrienden. Maar nog steeds is het erg leeg. De gevallen die binnenkomen zijn (naast mensen met COVID-verschijnselen) vaak zeer ernstig, en soms te ver heen om nog veel voor te kunnen doen.

Voor het personeel ook geen goed nieuws: veel staf is voorlopig een deel van de week op onbetaald verlof gestuurd. Toch is er veel passie en vastberadenheid om zo goed mogelijk zorg te blijven geven, ook als eigen inkomen en gezondheid in gevaar is.

Video-update

Een paar collega’s vertellen hoe het momenteel gaat in United Mission Hospital Tansen:

Filmpje (Engelstalig) over de situatie in het UMN-ziekenhuis in Tansen.