02 mei
  • By arnoenina

02 mei 2021: …En heel snel terug

Wat kan er in twee weken veel gebeuren en veranderen. Op zondag de 18e landde Jair veilig in Kathmandu, na een goede reis. De berg formulieren die hij bij zich had bleek voldoende om overal langs te mogen. De rij op het vliegveld van Kathmandu was lang, net als de rit naar Thecho met noodweer, en vlak bij huis een geblokkeerde weg.

De volgende 5 dagen zat Jaïr in ons eigen huis, in zelf-isolatie. Maar niet alleen, want zijn goede vriend Tom had zich vrijwilig ‘opgeofferd’ om mee te isoleren. Okee, er moest gestudeerd worden voor de examens, maar natuurlijk ook af en toe gamen, filmpje kijken… toen het internet het eenmaal deed tenminste, want dat duurde ook nog een paar dagen.

Zelftest

Na 5 dagen had onze vriendin Sandra (de moeder van Tom) een zelftest geregeld, en waren ze allebei negatief. Dus einde gezellig huisarrest, en verkasten de boys naar het huis van Toms familie. Waar de gezelligheid vervolgd werd.

Afgelast

Afgelopen dinsdag de 27e had dan de eerste examendag moeten zijn. Vanwege de snelstijgende corona-besmettingen had de Nepalese overheid een paar dagen daarvóór alle scholen gesloten, maar “de examens gingen door”. Maandagavond kwam dan toch het nieuws: alle examens zijn afgelast.

En nu? School was direct in contact met Cambridge, die de examens wereldwijd regelt. Jaïr en Tom studeren nog door (voor zover het lukt) in afwachting van nieuws. Vorig jaar werd alles definitief afgelast, en telden de ‘mocks’, de proefexamens uit maart. Doen ze dit keer hetzelfde?

Escalatie

Intussen escaleert de situatie snel in Nepal. Buurland India is volop in het nieuws met een oncontroleerbare stijging corona-besmettingen en gebrek aan zuurstof. De beelden van wanhopige mensen die niet binnengelaten worden in overvolle ziekenhuizen. Met de 1000 kilometer open grens hoef je je geen illusies te maken over Nepal. De overheid kondigt een volledige lockdown af vanaf donderdag 29 april.

Jaïrs terugvlucht is gepland op 9 mei, twee dagen na het laatste geplande examen. Maar we weten nog van afgelopen lockdown hoe snel het kan gaan. Blijft het luchtruim open?

We besluiten te proberen Jaïr om te boeken naar een vlucht zo snel mogelijk het land uit. Zondag 2 mei kan nog, zij het op een ander ticket. Doen? Doen.

In de rij met koffie

Dan het bericht dan binnenlandse vluchten zijn vervallen, maar nog geen nieuws over internationale vluchten. Geen nieuws, goed nieuws.

We zijn superdankbaar voor onze vrienden die de praktische dingen met en voor Jaïr regelen. Zoals PCR-testen, een volledige en een sneltest. Met lockdown en de chaotische organisatie betekent dat zowel zaterdag als zondagochtend heel vroeg uren in de rij staan. Rianne, een andere goede (Nederlandse) vriendin blijkt op dezelfde vlucht te zitten, dus staan ze samen in de rij, gezellig! En die heeft koffie mee. Dus we krijgen appjes dat Jaïr ook koffie dringt, “blijf ik tenminste wakker!”

Vertrokken

Dan is het zondagmiddag: tijd om te gaan. Ook het vervoer naar het vliegveld ligt aan banden, maar dat blijkt goed te gaan. We krijgen een appje dat ze door de check-in én douane zijn, en Flightradar24 vertelt ons dat ze inderdaad vertrokken zijn. We zijn blij dat Jaïr niet alleen reist. Hij zou het kunnen, maar samen is net even wat zekerder…

Morgen hopen we hem op Schiphol weer op te halen. Na “2 fantastische weken”… Dat was een heleboel energie, tijd en geld voor soort van niks, achteraf. Nou ja, Jaïr heeft dan misschien geen examens gedaan, maar wel een goede tijd met Tom gehad, en een hoop bijgeleerd. Zoals koffie drinken. En wij een beetje meer leren loslaten…

 


PS: Zojuist (zondagmiddag) horen we dat het vliegverkeer van en naar Nepal vanaf woensdag wordt platgelegd. Een extra bevestiging dat het goed was om hem eerder terug te halen. Tegelijk zijn we bezorgd over veel vrienden in Nepal, Nepalees en niet-Nepalees, met deze heftige tweede golf, juist nu het in Nederland lijkt af te vlakken. Als je wilt, bid mee voor deze landen.