01 apr
  • By arnoenina

01 apr: Storm

Je hebt het misschien op het nieuws gezien: tientallen doden en honderden gewonden door een zware storm in Nepal vannacht.

Veel slachtoffers woonden in simpele huisjes gebouwd van modder en steen die zijn ingestort, of werden geraakt door omvallende electriciteitsmasten, bomen en auto’s. Wat een kracht.

De getroffen dorpen zijn een stukje naar het zuiden vanaf Kathmandu. Wij hadden er zelf gisteravond ook flink last van de storm, maar minder dan daar. En dan wonen wij in een stevig huis. Om ons heen staan wel veel tinnen hutten, gelukkig stond alles vanmorgen nog overeind.

Foto: Himalayan Times

Rabbi, een collega van me, vertelde vanmorgen dat hij uit één van deze dorpen komt. Zijn familie lijkt veilig zei hij, maar de schade is enorm. Het is daar geen werkgebied van UMN, dus wij kunnen ook niet zomaar hulp verlenen.

Anderhalf jaar geleden stond (onder andere) dit gebied onder water vanwege overstromingen, vorig jaar enorme droogte, en nu dit. En zoals meestal zijn het de meest kwetsbaren die het zwaarst getroffen zijn.

 

Van slag

Het weer is so wie so erg van slag. Al weken hebben we veel onweer, wind en hagel, afgewisseld met zon. Veel onrustige nachtjes… Terwijl het normaal in deze tijd van het jaar droog en rustig is. En de wind en hagel sloopt niet alleen onze balkonplantjes, maar ook de groente en fruit op het land.